De geschiedenis van het Sinterklaascomitee

Wist u dat de intocht van Sint Nicolaas Simpelveld niet geregeld wordt door de Pieten maar door Simpelveldenaren en hulppieten?

De intocht organiseren doen wij, als stichting, al decennia lang. En ook al decennia lang met de onvoorwaardelijke steun van sponsoren; de ondernemers, de gemeente, ZLSM, scouting en de verkeersregelaarsgroep Kerkrade.

De stichting intocht Sint Nicolaas Simpelveld bestaat momenteel uit een 6 koppig bestuur.

Wij komen 5x bij elkaar in de aanloop naar het Sinterklaasfeest voor de kinderen. We starten met het bedenken van het thema van het jaar. En dan volgt het uitvoeren van een actielijst van zo’n 80 punten.

Sint en Pieten kunnen dankzij de organisatie ieder jaar weer Simpelveld officieel bezoeken en nemen voor de kinderen een mooie zak snoep en een presentje mee. Ook kinderen van buiten Simpelveld bezoeken dit evenement met opa/oma of ouders. Dit is een mooi compliment! Het Sinterklaasfeest is een traditie die bij veel ouderen warme herinneringen oproept. Laten we deze traditie zolang mogelijk volhouden voor onze kinderen! Naast onze sponsoren zijn kleine gaven van de burgers in Simpelveld ook van harte welkom. Hiervoor worden rond Sinterklaas-tijd rode spaarpotjes geplaatst bij de ondernemers in het dorp. Wij hopen u en uw kinderen/kleinkinderen graag te ontmoeten tijdens de intocht. Het laatste nieuws kunt u altijd terugvinden via Facebook.

Stichting intocht Sint Nicolaas Simpelveld
Voorzitter : Joop Heuts
Secretaris : Deborah Bekkers
Penningmeester : Paul Schöller
Bestuursleden : Tiny Slenter, José Deckers, Resi Frissen


De geschiedenis van Sinterklaas

Sint Nicolaas werd aan het einde van de derde eeuw geboren in Patara, een klein stadje in de provincie Lycie in Klein Azië (Turkije).

Later werd Sint-Nicolaas (in de Nederlandse volksmond 'Sinterklaas'; in het engels 'Saint Nicholas' of in het Duits 'Sankt Nikolaus' genoemd) Tot bisschop van Myra gewijd. Hij was niet allen de beschermheilige van scholieren maar ook van zeelieden, handelaren, bankiers, gevangenen en huwbare meisjes. Men vertelt dat hij zijn dorp heeft gered van de ondergang. Hij zou drie overleden kinderen weer tot leven hebben gewekt, en geschenken en bruidschatten aan arme meisjes hebben gegeven.

Sint-Nicolaas overleed op 6 december rond het jaar 342. In 1087 werd het stoffelijk overschot van de Goedheiligman door Italiaanse kooplieden uit de graftombe van Myra geroofd en naar de havenstad Bari in Zuid Italië overgebracht. Zijn stoffelijk overschot rust daar nu in een basiliek die speciaal daarvoor gebouwd werd: de Sint Nicolaaskerk.

De Nederlandse traditie
Waarom volgens de Nederlandse traditie Sint Nicolaas uit Spanje komt is niet helemaal duidelijk. Misschien komt dit omdat Sint-Nicolaas de beschermheer van de zeelieden was. In de 17e eeuw was Holland namelijk bekend om zijn scheepsvaart. Dit kan ook verklaren waarom Sint Nicolaas geholpen wordt door Zwarte Pieten; de Moren overheersten gedurende enkele eeuwen Spanje. Een andere populaire verklaring waarom de Pieten zwart zijn is omdat zij vaak in schoorstenen moeten klauteren en zich dan niet wassen.

De geschenken en bruidschatten die Sint-Nicolaas aan arme meisjes gaf heeft geleid tot de traditie van het geven van cadeautjes aan kinderen op de vooravond van zijn 'sterfdag'.

De komst van Sinterklaas en zijn Pieten
Een paar weken voor zijn 'verjaardag' komt Sint-Nicolaas vanuit Spanje naar Nederland. Hij reist met zijn Pieten per stoomboot en neemt heel veel cadeautjes mee. De aankomst van Sint Nicolaas wordt altijd uitgezonden op de televisie. Vanaf de dag dat de Goedheiligman in Nederland is aangekomen mogen alle kinderen hun schoen zetten. 's avonds als de kinderen slapen gaat de goede Sint op zijn schimmel met alle Pieten de huizen langs om snoepgoed of kleine cadeautjes in de schoenen van de kinderen te doen. Soms zetten kinderen wat stro, wortels en/of water klaar voor het paard. Dit vindt Sint Nicolaas erg fijn.

Op pakjesavond (5 december) brengt Sint-Nicolaas een bezoek aan alle kinderen van Nederland. Hij klopt op de deur en laat heel vaak een zak vol cadeautjes achter. De volgende dag, 6 december, vertrekken hij en zijn Pieten met stille trom weer naar Spanje.